Pivo Bernard
Představte si, že jste v malém rodinném pivovaru v samém srdci Českomoravské vrchoviny. V jeho sklepích kvasí a zraje najednou přibližně 2 200 000 půllitrů piva.
Pomalu, tak jak si to tradiční technologie výroby žádá, při teplotě 1-2 °C čeká několik týdnů a měsíců na své zákazníky. Když se přiblíží jeho doba, je pivo zfiltrováno při stejné teplotě na křemelinovém filtru a čeká na poslední krok na své cestě před distribucí – na závěrečné ošetření.
Když jsme se v Rodinném pivovaru rozhodovali, jak bude tento krok vypadat, měli jsme před sebou dvě možné cesty. Pasterizace, tedy standardní a také snazší cesta – nebo druhá, mnohem složitější, ale zaručující zcela jedinečné vlastnosti piva – tzv. mikrofiltrace.
Při pasterizaci se pivo zahřívá na teplotu vyšší než 80 °C, čímž jsou všechny přítomné mikroorganismy v pivu zničeny. Tento drastický zásah, kdy je pivo tepelným šokem „vytrženo“ z klidu ležáckého sklepa, sice zaručuje dlouhou trvanlivost, ale poškozuje samotnou vůni, chuť a barvu piva. Především však ale jeho výživnou a zdravotní hodnotu.
V Rodinném pivovaru Bernard jsme se proto rozhodli pro tu druhou, originální VLASTNÍ CESTU.
Mikrofiltrace je sice náročnější, ale vůči konzumentům rozhodně poctivější. Na konci procesu totiž pivo při zachování teploty 2 °C přefiltrujeme přes speciální mikrobiální filtr, na kterém dochází k zachycení všech mikroorganismů.
Pivo tím nemění svoji vůni, barvu ani chuť a uchovává si všechny výživné a zdravotní hodnoty a tudíž se k Vám dostane skutečné pivo, o které jsme se v ležáckém sklepě tak dlouho starali.
Přejeme Vám krásný zážitek plný chuti, vyrovnané hořkosti a pocitu uhašené žízně!
Pivovar Bernard
26. října 1991 se Stanislav Bernard, Josef Vávra a Rudolf Šmejkal pustili do oživení humpoleckého pivovaru, vybudovaného v 16. století. Netrvalo dlouho a Rodinný pivovar v Humpolci a piva značky Bernard jsou známá v celé České republice a trvale usilují o místo mezi prémiovými značkami.
Všichni víme, kolik je u nás značek piv. K odlišení na českém pivním trhu jsme zvolili cestu výroby tradičního nepasterizovaného piva, vařeného s řemeslným umem z nejlepších surovin. Pivo Bernard se díky těmto tradičním postupům vyznačuje harmonií plnosti a hořkosti.
Tři věci dělají z Bernarda výjimečné pivo:
- Recept, specifický právě pro značku Bernard
- Výjimečné suroviny. Kvalitní slad, vyráběný ve vlastní humnové sladovně Bernard v Rajhradě u Brna, kde jsou zachovány tradiční způsoby výroby. Rovněž používá nejkvalitnější odrůdy českého chmele, které garantují správnou hořkost Též vlastní pramenitá voda z Českomoravské vysočiny má pro pivovarnictví ideální vlastnosti.
- Mikrofiltrace, ojedinělý postup závěrečného ošetření piva, který dělá z Bernarda skutečně výjimečné pivo.
Rodinný pivovar Bernard v Humpolci stále roste, a to nejen s úspěchem svých produktů. Od roku 2000 působí jako akciová společnost a v červenci 2001 navýšil základní jmění vstupem strategického partnera Duvel Moortgat z Belgického království